Погляд: Через океан на шлях журналістики


У час розбрату, війни та невизначеності святкування проливають світло на важливість ЗМІ


d-mashasmahliuk-photo-9-15-23-14

Masha Smahliuk

English version of this article is available at: www.cm-life.com.

Під блакиттю неба й сяйвом Київських Золотих Воріт, я почула від батьків: «Ми пишаємося тобою» і відпустила їхні обійми на довше, ніж тоді знала, — тому що я їхала у Маунт Плезант на рік як студент за обміном, але залишилася, коли почалося повномасштабне вторгнення у наш дім.

Майже через три роки тут, у Сполучених Штатах Америки, приблизно за 10,000 кілометрів від України, редакція стала моїм домом, а журналістика – моєю любов’ю.

Суботнього вечора я стояла у залі Центрального Мічиганського Університету (CMU), наповненому журналістами, які святкували Media Hall of Fame (Зал Слава ЗМІ), у місці, де я ніколи не думала, що матиму честь бути.

Media Hall of Fame, раніше відомий як Journalism Hall of Fame, є давньою традицією CMU, яка визнає досягнення випускників у журналістиці, телебаченню та зв'язках з громадськістю. Десятки ЗМІ професіоналів зібралися разом, щоб поспілкуватися, повечеряти та відзначити вступників до Hall of Fame.

Цього року новими членами Hall of Fame стали: Директор із Комунікацій Округу Лос-Анджелес Крістіна Бетрус Хаджар; Директор Нічних Новин NBC Бретт Холі; колишній ведучий WXYZ-TV Detroit Channel 7 Дейв ЛюАллен; Професор і Президент Асоціації Телебачення Індіани Джо Місевич; Редактор і Спортивний Репортер Стів Морс (посмертно) і Редактор MLive Ліан Сміт.

Під час церемонії, Джим Воджек, професор журналістики у CMU, сказав моїй Головній Редакторці Зіпорі Абарці та мені, що через 40 років він побачить нас на подіумі вступників до Hall of Fame, на що ми відповіли: «Це наша мета».

Тим часом, у кімнаті, повній видатних талановитих журналістів, Президент CMU Роберт Дейвіс оголосив, що Central Michigan Life отримала найкращу періодичну студентську газету в США за нашу роботу минулого року.

У вересні минулого року я стала репортером CM Life. Лише за допомогою пристрасті та палкої любові до журналістики та навчання, я висвітлювала вибори губернаторів штату Мічиган, боротьбу іноземних студентів з університетським обов’язковим медичним страхуванням, організацію та визнання тижня Єврейської Спадщини та багато іншого.

Цього року я маю велику честь і задоволення бути редактором новин CM Life і мати надзвичайну команду репортерів. І там я стояла, у Hall of Fame, і мені все ще дивно думати, як далеко я зайшла. 

І це лише початок.

У вересні цього року мені випала унікальна нагода стати товариським репортером Мічиганської Асоціації Преси. З неймовірно талановитою і професійною Менеджеркою зі Зв’язків із Громадськістю Мічиганської Асоціації Преси Лізою Макгроу я поїхала до Вашингтону, округ Колумбія, щоби написати статтю про розкол і екстремізм в американських партіях.

Я спілкувалася з членами Палати Представників США Джоном Муленааром, Деббі Дінгелл і Рашидою Таліб, а також номінантами на Пулітцерівську премію та журналістами Тімом Альбертою, Хайді Бейріх і Ебігейл Хауслоер.

У Вашингтоні я отримала найкращий досвід: я зустріла Джона Елчерта з Leelanau Enterprise; зупинилася на каву з друзями з Голосу Америки: Українська служба; і снідала з Національною Асоціацією Преси.

Тепер я з гордістю можу сказати, що ця стаття розміщена на веб-сайті CM Life і доступна для партнерських видань Мічиганською Асоціацією Преси по всьому штату.

Я приїхала з країни, де говорять іншою мовою, мають інші традиції та де знаходиться вся моя родина. Пригадую, я відкладала своє інтерв’ю з Патріком Боуманом на посаду репортера, тому що вважала себе недостатньою – дівчиною з іншої країни без досвіду чи знань, але з бажанням писати.

Я не могла навіть мріяти стати редактором новин у CM Life, не кажучи вже про те щоб отримати інтерв’ю з представниками Палати на другому році моєї журналістської кар’єри.

Я не могла мріяти, але я боролася за це, тому що кожна історія має силу того, щоби змінити світ.

Мамо і Тато, я думала, що побачу вас через рік, але я залишилася тут довше. У цього житті немає нічого аби я хотіла більше ніж бути з вами обома і знову вас обіймати, але ви сказали мені, що пишаєтеся – і я хочу, щоб ви мною пишалися.

Я хочу повернути добро цьому світу і людям, яких я зустріла на своєму шляху. Я хочу дати силу голосу тим, хто її не має. Я хочу пролити світло і притягнути наші уряди до відповідальності. Я хочу, щоб над нашим будинком перестали літати ракети, а російські солдати перестали вбивали наших людей – і тому я хочу доносити правду.

Заради вас, Мамо й Тато, я буду боротися за те, щоб зробити цей світ кращим із силою журналістики.

І Слово ще відкриє очі світу і змінить історію. Я люблю вас і сумую за вами безмежно. Слава Україні!

Журналістиці потрібні молоді, пристрасні голоси, тому що нам і Демократії потрібна журналістика. Де б ви не читали це і якою б не була ваша рідна мова, ви можете змінити світ.

Ваш шлях може початися тут, у CM Life, і ви можете пройти всю дорогу до Hall of Fame та далі.

Треба лише вірити в себе і боротися за свої мрії.

Маша Смаглюк — редактор новин CM Life і товариш Мічиганської Асоціації Преси 2023.

Share: